Blogopmaak

De ideale structuur van een presentatie: de kern

Steven Lips • nov. 22, 2019

Hoe  houd je de  aandacht  van  je  publiek vaster dan vast?

Hoe  kun  jij  de  aandacht  van  je  publiek  vasthouden tijdens je betoog?  Denk  daarvoor eens terug  aan  je  favoriete  film.  Hoe  houden  de  makers  van James  Bond  al meer dan 20 jaar de fans aan het scherm gekluisterd (de mooie vrouwen, snelle auto’s en spectaculaire ontploffingen daargelaten)?

En hoe zorgt Greta Thurnberg tijdens haar befaamde speeches ervoor dat haar publiek niet massaal het mobieltje uit de zak tovert voor een potje Candy Crush Saga?

Je raadt het al. De magische woorden zijn weer ‘structuur’ en ‘bouwstenen’. Dit blog artikel beschrijft welke bouwstenen jij direct kunt gebruiken voor een impactvolle presentatie of speech, met een heldere en overtuigende kern.

Leestijd: 7 minuten

Het doel van de kern van een presentatie of speech

Het belangrijkste doel van de hoofdpunten (ook wel de ‘kern’ of 'hoofdboodschap' genoemd) van een presentatie of betoog is het  publiek  opwarmen  voor  de  grote  finale:  de conclusie. Daar wordt het werkelijke succes van je harde werk bepaalt: weet je je toehoorders aan te zetten tot actie?

Voor veel beginnende sprekers lijkt de kern het makkelijkste stuk van de presentatie. Men zit ondertussen al beter in het verhaal dankzij een pakkende inleiding en kunnen nu fijn hun kennis delen. De hoofdpunten bestaan dan ook vaak uit inhoudelijke informatie over een of meerdere onderwerpen en zijn, als het goed is, gericht op de kennis van de spreker en de behoefte van de luisteraars.

Het makkelijkste deel van de presentatie zou je dus zeggen, toch wordt het door  velen  niet  optimaal  ingevuld.  Het  gegeven  dat  men  ‘lekker  los  kan gaan met het delen van kennis’ herbergt een groot risico in zich. Het risico van ‘information overload’ met als direct gevolg verwarring en verlies van aandacht bij het publiek.

Structuur en bouwstenen herpakken de aandacht

Wat kun je doen om de aandacht van je publiek te behouden? De SIMPEL presentatiemethodiek geeft je 3 eenvoudige bouwstenen. Deze zijn verder uitgewerkt in het digitale handboek 'In 6 stappen SIMPEL presenteren', inclusief een handige mindmap die jij direct kunt gebruiken om jouw verhaal te structureren.

Bouwsteen #1: De hoofdboodschap

Bouwsteen nummer een is direct de pijler van je verhaal. Wat is die ENE gedachte die je publiek zich volgende week nog moet kunnen herinneren? Zo is de hoofdboodschap van Susan Cain in haar veel besproken  TED-talk  dat  introverte  werknemers rust en ruimte  nodig hebben om hun werk optimaal te kunnen doen. Om dit over te kunnen brengen, ondersteunt Susan haar hoofdboodschap met diverse hoofdpunten.

Bouwsteen #2: De hoofdpunten

Hoofdpunten kunnen worden doorgaans als volgt gepresenteerd:
  1. in de vorm van een bewering, eventueel met deelname van het publiek (je kunt bijvoorbeeld vragen aan je publiek om de hand op te steken als men het eens is met de bewering)
  2. het bewijs voor de bewering (onderzoekscijfers, een observatie, een quote van een autoriteit of een voorbeeld uit de praktijk).
Afhankelijk van de duur van je presentatie, kun je meerdere bouwstenen gebruiken. Hoeveel precies, daar kom je achter door je presentatie thuis te oefenen en te leren hoeveel tijd het je kost om ze te behandelen. Een hoofdpunt van Susan Cain was haar bewering dat veel van de historische creatieve leiders introverte mensen waren die rust en stilte nodig hadden om hun werk optimaal te doen. Als bewijs haalt ze Darwin aan, die lange wandelingen in de natuur maakte om zijn hoofd te legen.

Bouwsteen #3: De belangrijkste vragen

Als het goed is heb je tijdens de inleiding de spelregels van jouw presentatie uitgelegd en daarbij aangegeven wanneer men zijn vragen op jou mag afvuren. Het is verstandig om daar een vast tijdstip in je verhaal voor te reserveren. En extreem belangrijk is dat je nooit eindigt met het beantwoorden van vragen. Dat helpt je belangrijkste hoofdboodschap en daarmee de call-to-action, het aanzetten van je publiek tot actie, om zeep. Wat je dus wilt doen is aan het eind van je kernbetoog ruimte inlassen voor het beantwoorden van vragen.

En natuurlijk heb je van tevoren bedacht welke vragen gesteld zullen gaan worden, zodat je een duidelijk antwoord kunt geven en niet met je mond vol tanden staat. Of nog erger, dat er helemaal geen vragen worden gesteld. Voor joker staan kun jij dan eenvoudig ondervangen door te zeggen “Ik kan me voorstellen dat het best lastige materie is geweest en dat een aantal van u zich afvraagt of/hoe/ waarom …Dat is een terechte vraag en het antwoord is …”

Hoe kom je er nu achter welke vragen dat kunnen zijn? Simpel, door je presentatie eens te oefenen met een collega, vriend of nog beter een presentatie-coach. Vraag hen zoveel mogelijk vragen te bedenken na het aanhoren van jouw betoog. Heb jij 10 vragen en antwoorden paraat, dan zit je over het algemeen safe.

Wat moet je vooral NIET doen tijdens het betoog?

Loop niet vooruit op de bouwstenen. Zorg ervoor dat je de structuur aanhoudt die je van tevoren hebt bedacht. Beheers jezelf dus en bouw rust in tussen iedere bouwsteen en hoofdpunt.
Oefening

1.  Gebruik de lege mindmap uit het handboek en beschrijf in maximaal 3 zinnen wat jouw hoofdboodschap is. Wat is die ene gedachte die je publiek zich volgende week nog moet kunnen herinneren?

2.  Bedenk je hoofdpunten die jouw hoofdboodschap ondersteunen.
Begin met 1 hoofdpunt en werk deze helemaal uit. Dat wil zeggen:
  • een bewering
  • deelname van het publiek (bv hand laten opsteken wie het ermee eens is of de bewering herkent)
  • bewijs van je bewering (onderzoekscijfers, een observatie, een quote van een autoriteit of een voorbeeld uit de praktijk)

3.  Oefen eens om het hoofdpunt te presenteren en neem de tijd op. Hoe lang doe je erover en hoeveel tijd heb je over/kom je tekort? Noteer deze tijd voor jezelf.

Het bedriegersyndroom / Imposter Syndrom
door Steven Lips 10 jan., 2020
Velen die in de publieke belangstelling staan hebben last van het onterechte gevoel dat ze de boel belazeren, ook wel bekend als het ‘bedriegersyndroom’. Het NRC Handelsblad schreef er een oog-openend artikel over. Daar leen ik graag wat van, om uit te leggen hoe het syndroom in elkaar steekt. En belangrijker, hoe je er mee om kunt leren gaan.
door Steven Lips 03 jan., 2020
Het nieuwe jaar is nog geen week oud en ik voel me vreselijk kwetsbaar. Een naakte charlatan, waarvan de hoek van zijn onzichtbaarheidsmantel tijdens het wegsluipen achter een deurklik is blijven hangen. De aanleiding voor dit vreselijke gevoel? Een boek.
door Steven Lips 06 dec., 2019
Een geslaagde presentatie of speech begint met een ondersteunende mindset. Als je gedachten over je optreden, zowel vooraf als tijdens, van positieve aard zijn, dan helpt dat enorm om te floreren op het podium. Voor velen is de mindset als het presenteren betreft, verre van positief. Hoe komt dat toch? Dit blogartikel beschrijft de 10 grootste misverstanden die er heersen over spreken in het openbaar.
Hoe eindig je een presentatie het krachtigst?
door Steven Lips 29 nov., 2019
Je presentatie of betoog nadert haar spetterende einde. Je hebt net de belangrijkste vragen beantwoord, nadat je je hoofdboodschap met weloverwogen bouwstenen hebt onderbouwd. Je inleiding was pakkend en verhelderend. Hoog tijd voor de grande finale dus, waarin je de aandacht van het publiek gaat opzwepen met jouw inspirerende conclusie. Je luisteraars zijn lekker gemaakt en overtuigd. Ze zijn klaar voor actie, help jij ze bij het nemen van de logische volgende stap? Dit artikel beschrijft de 4 bouwstenen die jij kunt gebruiken voor een inspirerende - en belangrijk, een activerende - conclusie kunt gebruiken.
Presentatievormen
door Steven Lips 18 nov., 2019
De 'setting' van je presentatie of toespraak bepaalt voor grote mate het succes van het overdragen van je hoofdboodschap. In dit artikel lees je hoe de presentatievorm de inhoud van je verhaal bepaalt. En hoe een snelle diagnose van het publiek je helpt om impact te maken.
Hoe begin je een presentatie of speech
door Steven Lips 02 nov., 2019
Hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken? In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Greta Thurnberg speech
door Steven Lips 16 okt., 2019
Een 16-jarig, introvert en licht autistisch meisje uit Zweden zet de wereldtop verbaal in zijn hemd. Hoe krijgt Greta Thunberg het toch voor elkaar om de afgelopen maanden het wereldnieuws te domineren? Het gezicht te worden van een wereldwijde beweging van ‘klimaatspijbelende’ jongeren? En hoe kan deze impactvolle scholier ervoor zorgen dat ze impact blijft maken op de lange termijn?
Structuur presentatie
door Steven Lips 11 okt., 2019
De inleiding van een presentatie kun je vergelijken met de trailer van een film. Het doel van de inleiding is om je luisteraars/kijkers lekker te maken. Om de aandacht te pakken en het brein op te warmen voor wat er komen gaat. Zodat je publiek tijdens je presentatie regelmatig onbewust ‘aha’-momenten, momenten van herkenning heeft. En natuurlijk om de hoofdpersoon van het verhaal te introduceren. En dat ben jijzelf. Maar hoe begin je een presentatie of speech? Welke bouwstenen heb jij tot je beschikking om een vliegende start te maken? In deze blog heb ik de 7 meest gebruikte onderdelen voor een knallende start voor je verzameld.
Share by: