De ideale structuur van een presentatie: het doel
Steven Lips • 11 oktober 2019
Structuur geeft je houvast en vertrouwen
Stel dat jij vandaag van Amsterdam naar Eindhoven wilt reizen. Wanneer is de kans groter dat je ook daadwerkelijk in Eindhoven aankomt: wanneer je in een willekeurige trein stapt of wanneer je in de trein naar Eindhoven stapt? Optie twee natuurlijk.
Deze logica kun je ook op het geven van een presentatie loslaten. Wanneer is de kans het grootst dat je een succesvolle presentatie geeft: wanneer je van tevoren het doel bepaald hebt of wanneer je zomaar wat doet?
Leestijd: 5 minuten
Het stellen van een of meerdere doelen is dus een essentieel onderdeel van je voorbereiding. Door van tevoren voor jezelf een aantal vragen te beantwoorden, zul je de kans vergroten dat je boodschap in het hoofd van je publiek komt. En dat zij vervolgens de actie gaan ondernemen, die je van ze verwacht. Wellicht wil je dat ze wat van je kopen? Of wil je dat ze jouw boodschap delen met hun netwerk? Of is het overdragen van informatie voldoende?
Wees realistisch in je ambities. In een presentatie van een uur kun je mensen niet zomaar van gedachten laten veranderen. Al was het maar omdat er een grens is aan de hoeveelheid informatie die de toehoorders in korte tijd kunnen verwerken. Een algemeen geaccepteerd inzicht is dat om het gedrag van mensen te veranderen, zij eerst hun houding ten opzichte van het gedrag moeten aanpassen. En daarvoor is kennis over het eigen gedrag en het gewenste gedrag nodig.
Voorbeelden van presentatiedoelen:
- Na mijn presentatie kent mijn publiek de oorzaken van pesten op de werkvloer. (kennis)
- Na afloop heeft mijn publiek de intentie de oorzaken van pesten op de werkvloer tegen te gaan. (houding)
- Na mijn presentie gaat mijn publiek anders met collega’s om. (gedrag)
Op zoek naar de ideale structuur voor jouw presentatie? Bestel het handboek
Inclusief superhandige invulmodellen

Velen die in de publieke belangstelling staan hebben last van het onterechte gevoel dat ze de boel belazeren, ook wel bekend als het ‘bedriegersyndroom’. Het NRC Handelsblad schreef er een oog-openend artikel over. Daar leen ik graag wat van, om uit te leggen hoe het syndroom in elkaar steekt. En belangrijker, hoe je er mee om kunt leren gaan.

Een geslaagde presentatie of speech begint met een ondersteunende mindset. Als je gedachten over je optreden, zowel vooraf als tijdens, van positieve aard zijn, dan helpt dat enorm om te floreren op het podium. Voor velen is de mindset als het presenteren betreft, verre van positief. Hoe komt dat toch? Dit blogartikel beschrijft de 10 grootste misverstanden die er heersen over spreken in het openbaar.

Je presentatie of betoog nadert haar spetterende einde. Je hebt net de belangrijkste vragen beantwoord, nadat je je hoofdboodschap met weloverwogen bouwstenen hebt onderbouwd. Je inleiding was pakkend en verhelderend. Hoog tijd voor de grande finale dus, waarin je de aandacht van het publiek gaat opzwepen met jouw inspirerende conclusie. Je luisteraars zijn lekker gemaakt en overtuigd. Ze zijn klaar voor actie, help jij ze bij het nemen van de logische volgende stap?
Dit artikel beschrijft de 4 bouwstenen die jij kunt gebruiken voor een inspirerende - en belangrijk, een activerende - conclusie kunt gebruiken.

Een 16-jarig, introvert en licht autistisch meisje uit Zweden zet de wereldtop verbaal in zijn hemd. Hoe krijgt Greta Thunberg het toch voor elkaar om de afgelopen maanden het wereldnieuws te domineren? Het gezicht te worden van een wereldwijde beweging van ‘klimaatspijbelende’ jongeren? En hoe kan deze impactvolle scholier ervoor zorgen dat ze impact blijft maken op de lange termijn?